جهيزيه، توشه زندگي يا بهانه فخرفروشي؟!
مطلع عشق| جهيزيه، توشه زندگي يا بهانه فخرفروشي؟!/عزت دختر به اخلاق است نه جهيزيه
«مهريه و جهيزيه زياد، هيچ دختري را خوشبخت نمي كند و هيچ خانواده اي را به آن آرامش و سكون و اعتماد لازم نمي رساند.مبادا خانواده تان را به زحمت بيندازيد. مبادا خيال كنيد كه دخترتان اگر جهيزيه اش كمتر از دختر همسايه و قوم و خويش بود، اين سرشكستگي است. نه اين سرشكستگي نيست.»
برخي از والدين به جاي اينكه دختران خود را به سازگاري، ساده زيستي و ارزشهاي انساني راهنمايي كنند، تشريفات و زرق و برق ظاهري را در چشم فرزند جوان خود بزرگ جلوه مي دهند.
گروه زندگي: بر هيچ كسي دل مشغوليها و مشغلههاي رهبر معظم انقلاب به عنوان اولين شخصِ كشور پنهان نيست، اما ايشان براي خانواده و زندگي مشترك چنان ارزش و اهميتي قائل هستند كه در مقام پدري مهربان و رهبر و راهنمايي فرزانه در پس و پيشخواندن خطبه عقد، شربتي به شيريني زندگيِ اهل ايمان براي زوجها تدارك ديده و حكيمانه كام تشنه آنها را سيراب كرده اند .
ما هم هرهفته همين روز ميزبان نگاه گرم شما هستيم تا در كنارتان پاي پدرانههاي رهبر بنشينيم. زير بناي همه اين پدرانه ها، از كتاب مطلع عشق است؛ مجموعهاي گردآوري شده از حرف و حديثهاي جلسات خطبه عقد جوانان خوشبختي كه خطبه خوان آغاز زندگي آنها رهبرشان بوده است. ما هم ميهمان كلام شيرين و نصايح پدرانهاش ميشويم.
* تدارك يك جهيزيه مفصل و پر زرق و برق
متاسفانه در جامعه امروزي روز به روز بر تشريفات، سنگيني مهريه ها، جهيزيه ها، اسرافها و تجمل گراييها افزوده ميشود كه تحمل پيامدهاي آن براي عموم افراد جامعه، دشوار و چه بسا براي بعضي غير ممكن است و بسياري از پدر و مادران هم هيچ توجهي به اين امر مهم نميكنند. حتي برخي والدين با رقابت هاي غلط، فرزندان به ويژه دختران جوان خود را وارد وادي تجمل گرايي مي كنند.
در اطراف خود ديده ايم كه بعضي پدرها و مادرها به جاي اينكه دختران خود را به سازگاري، ساده زيستي و ارزش هاي انساني راهنمايي كنند، تشريفات و زرق و برق ظاهري را در چشم فرزند جوان خود بزرگ جلوه ميدهند كه عمده اين تجمل گرايي و تشريفات را در تعيين مهريه و خريد جهيزيه ميتوان ديد.
رهبر معظم انقلاب در اين باره ميفرمايند: «جهيزيه براي دختر مايه عزت نيست. عزت دختر به اخلاق او و به رفتار و شخصيت خود اوست. بعضي از خانوادههاي عروس، خودشان را اذيت ميكنند و به زحمت مياندازند و اگر پول هم ندارند به زحمت پول تهيه ميكنند. اگر پول دارند خرج زيادي ميكنند، براي اينكه يك جهيزيه مفصل پر زرق و برق را مثلا در اختيار دخترشان بگذارند.»
*سنتي كه با چشم و هم چشمي به سمتِ فراموشي ميرود!/ اين داستان؛ جهيزيه بايد مارك خارجي باشد
رسول اكرم (ص) ازدواج را سنت خويش خوانده تا با انتساب اين كار به خود، بر ارزش آن بيفزايد، بر انجام دادنِ به موقعِ آن تاكيد ورزد و اين سنت طبيعي را با سنت الهي به هم آميزد تا مسلمانان با تشكيل خانواده در تربيت انسانهاي با فضيلت، متدين، سالم و عاطفي بكوشند. اما برخي از خانوادهها با چشم و هم چشمي اين سنت پسنديده را براي خودشان و جوانانشان سخت ميكنند.
چندي پيش يكي از دوستان، جريان يك خانواده را تعريف ميكرد: «در يكي از گروه هاي دوستانه پيامي آمد در خصوص يك خانواده كه آبرودار هستند و دخترشان ميخواهد تا چند ماه ديگر ازدواج كند. جهيزيهاش را به سختي فراهم كردند و فقط يك يخچال مانده است، اگر ميتوانيد كمك كنيم، يخچالشان را ما بدهيم. ما هم با دوسه تا از رفقا تشريك مساعي كرديم و پولي جمع شد. به يكي از اقوام كه توي اين صنف است سپردم، خودش هم يك كمكي كرد و يك يخچال ايراني خوب تهيه كرديم و فرستاديم.
چند روز بعد؛ آن دوست ما زنگ زد كه مادر دختر ميخواهد زنگ بزند و تشكر كند. گفتم: يك كاري شده بگذار در گمنامي باشه. گفت نه اصرار داره و فلان، گفتيم باشه. خانم زنگ زد بعد از تشكر و تعارفات معمول گفت: والا حقيقت يك چيزي ميخوام بگم روم نميشه! گفتم: نه بفرماييد چي شده؟ گفت: راستش ما همه لوازم دخترم را مارك خارجي گرفتيم اينه كه يخچالش اگه ايراني باشه، هم ستش خراب ميشه. هم ميگن جنسش خوب نيست. اگه ميشه به اين فاميلتون بگيد، اين را با ال جي عوض كنيم هرچقدر هم اضافه قيمتش باشه خودمون جفت و جور ميكنيم ميديم! من جا خوردم ولي ديگه شمارشو دادم و گفتم هماهنگ كنيد بريد عوض كنيد.»
* اشيايي كه به آدم ها ارزش ميدهند!
نميخواهيم آن مادر را سرزنش كنيم. مادرها و پدرها هميشه درصدد هستند كه بهترين چيزها را براي فرزندانشان فراهم كنند كه البته همين امر هم به آنها آسيب ميزند. خود نفس جهيزيه و بار مالي رواني كه بر دوش دختر و خانوادهاش ميگذارد يك بخش از آن است و بخش ديگر ارزشگذاري آدمها با اشيا است. آن مادر با اصرار بر خريد يخچال خارجي به دخترش اين مفهوم را منتقل مي كند كه در اين جامعه نگاه ديگران نسبت به كسي كه در جهيزيه اش يخچال خارجي دارد با كسي كه يخچال ايراني دارد فرق دارد يا تاييد و احترام بيشتري ميگيرد يا زبانش مثلا جلوي مادرشوهر درازتر است و اعتماد به نفس بيشتري خواهد داشت يا يخچال خارجي روابط بهتري ميسازد!
پذيرايي با چاي و نسكافه
دكتر «مجيد ابهري» مشاور و جامعه شناس در اين باره ميگويد: «در هر جامعه بر اساس باورهاي فرهنگي آداب رسوم خاصي براي آغاز زندگي مشترك از سوي دختر و پسر وجود دارد. در كشور ما نيز اين آداب و رسوم بر اساس معيارهاي اسلامي و اخلاقي تبيين شده كه متاسفانه عده اي بدون توجه به اركان فكري و فرهنگي آنها اقدام به كارهايي ميكنند كه نه با باورهاي ديني نه با معيارهاي ملي و اجتماعي سنخيت ندارد. دو محور از اركان آغاز زندگي در جامعه ما مهريه و جهيزيه است كه هيچ كدام از آنها تضمين كننده دوام و خوشبختي زندگي نبوده است و به جاي آن بايد مهارت هاي زندگي همانند برقراري تفاهم، وفاداري، پاك دامني و صداقت در خانواده ها در نظر گرفته شود.
متاسفانه برخي از افراد و خانواده ها بر اساس چشم و هم چشمي يا رقابت هاي ناسالم اجتماعي در اين دو محور يعني جهيزيه و مهريه قدم هايي بر مي دارند كه هيچ ضمانتي براي دوام زندگي و خوشبختي نداشته و حتي اثر معكوسي بر آنها دارد. در مورد جهيزيه كه فرهنگ فاطمي و باورهاي ديني ما تاكيدي اساسي بر تهيه جهيزيه به مقدار رفع ضرورت هاي زندگي دارد، متاسفانه براي برخي از خانواده ها تبديل به ابزار رقابت شده است و بر اساس چشم و هم چشمي و رقابت هاي خانوادگي، خانواده ها يعني والدين دختر سال هاي سال بدهي و فشار اقتصادي به خاطر عقب نماندن از رقابت ها تحمل مي كنند.
جهيزيه زياد، ضامن خوشبختي است؟!
رهبر معظم انقلاب ميفرمايند: «مهريه و جهيزيه زياد، هيچ دختري را خوشبخت نميكند و هيچ خانوادهاي را به آن آرامش و سكون و اعتماد لازم نميرساند. اينها زواياي زندگي است. فضولِ زندگي است و جز دردسر و اسباب زحمت و اسباب مشكل، فايدهاي ندارد. مبادا خودتان را به زحمت بيندازيد. مبادا خانوادهتان را به زحمت بيندازيد. مبادا خيال كنيد كه دخترتان اگر جهيزيهاش كمتر از دختر همسايه و قوم و خويش بود، اين سرشكستگي است. نه اين سرشكستگي نيست.»
دكتر ابهري روانشناس هم در اين باره ميگويد: « بر اساس چهل سال تجربه اينجانب در امور خانواده و مشاوره هاي مربوطه، ميتوانم بگويم كه همواره صاحبان اين گونه جهيزيه ها دچار مشكلات رفتاري ميشوند و زندگي آن ها دچار پريشاني شده است. بنابراين اقلام زندگي هيچ گونه ضمانتي براي خوشبختي و دوام آن ندارد.
بسيار ديده شده است كه صاحبان جهيزيه هاي هنگفت زندگي شان حتي به يك سال نرسيده است. بنابراين دختران عزيز ما بايد بدانند نه مهريه هاي سنگين و عجيب و غريب ضامن دوام و بقاي زندگي است و نه جهيزيه هايي كه والدين را تحت فشارهاي روحي و اقتصادي قرار ميدهد.»
* جهيزيه اي كه باعثِ گريه پيامبر شد!/ بهترين جهيزيه براي دخترمان چيست؟
هركدام از ما بايد از خودمان شروع كنيم و با براندازي اين رسمهاي غلط كمك كنيم به فرهنگ ازدواج آسان. ازدواجي كه پدران و مادران از ترس نگاه ديگران و اين گونه مجالس سخيف ازدواج فرزندانشان را به تاخير مياندازند.
رسول خدا (ص) به حضرت علي (ع) فرمود: «آن زرهاي را كه به عنوان مهريه قرار داده بودي را بفروش و پولش را بياور. پيامبر پول را به سلمان داد تا جهيزيه بخرد و سلمان هر آنچه ضروري يك زندگي بود را خريد و آورد. پيامبر اقلام خريداري شده را ديد و فرمود: خداوند مبارك گرداند.» جهيزيهي حضرت زهرا (س) هفده قلم بود كه به ۶۳ درهم خريداري شد و شامل ضروريات زندگي بود. وقتي پيامبر (ص) جهيزيهي ساده را ديدند از شوق گريستند.
دكتر ابهري ميگويد: «جهيزيه بانوي اول دين ما حضرت زهرا (س) ابزار و اثاثيه ساده اي براي گذران امور بود. امروزه والدين دختر تحت فشارهاي سنگين بدهي قرار ميگيرند و در مقابل انتقادات ميگويند: ميخواهيم دختر ما خجالت زده نشود. در حالي كه پاك دامني، وفاداري، صداقت و ايمان به دوام زندگي بهترين جهيزيه براي تدوام زندگي است.
رسانه ها و نهاد هاي تربيتي بايد در اين زمينه دست به تربيت دختران و پسران زده تا آموزه اي اصيل دوام و بقاي زندگي را بر اساس معيار هاي ديني به آنها منتقل كنند وگرنه چشم و هم چشمي و رقابت هاي نادرست روابط و زندگي ها را به سوي تنش هاي روحي و عصبي و عدم تمايل به ازدواج كشانده و باعث افزايش تجرد در جامعه خواهد شد.»
*نگاهمان به «مطلع عشق» است
هر هفته همين روز، حوالي همين ساعتها با «پدرانههاي يك رهبر» در كنارتان هستيم.
منبع: فارس نيوز
برچسب: ،
ادامه مطلب